Zomer verandert in een nachtmerrie

Afgelopen zomer ben ik slachtoffer geweest van een ongeval op de A20. Het was een nachtmerrie die uitkwam. Er zijn vier mensen overleden en vijf mensen gewond geraakt, waaronder ik.

Hoe het is gebeurt

Het was een zonnige zondagmiddag. Ik was van plan om op bezoek te gaan bij mijn Opa en Oma. Ik reed op de A16 richting Hoek van Holland. Ik moest de A20 pakken wilde bij mijn bestemming komen. Ik reed dit bijna drie keer per maand al vijf jaar lang. Nooit heb ik stilgestaan bij het feit dat er een vrachtwagen een verkeerde manoeuvre zou maken.

Voor mij reden drie auto’s, 80 km/h. Een zwarte Honda reed voorop, gevolgd door een rode Mazda en voor mij reed een grijze Opel. Na de afslag zag ik in mijn rechterooghoek een grote vrachtwagen rijden. Hij zwierde al een klein beetje van links naar rechts. Ik dacht bij mezelf: ik moet doorrijden en de vrachtwagen zo snel mogelijk inhalen. Ik heb het ook niet zo met grote vrachtwagens naast mij op de snelweg. Ik wilde het risico niet nemen om een boete te krijgen, dus ik bleef netjes 80 rijden. De vrachtwagen begon ineens heel veel gas te geven en plotseling zwaaide hij zijn stuur naar links. Ik en de drie auto’s voor mij reden op de meest linkerbaan. Wij hebben geen enkel moment kunnen uitwijken voor deze vrachtwagen. De vrachtwagen zwaaide zo hard naar links dat de voorste twee auto’s tussen de vangrail en de vrachtwagen terecht kwamen.

Ik trapte vol op de rem en kreeg alleen de bumper van mijn voorganger in mijn auto. Mijn neus bloedde van de klap tegen het stuur en mijn benen waren gebroken van de klap. Er ging van alles door mijn hoofd. Hoe heeft die vrachtwagenchauffeur het in zijn hoofd kunnen halen om naar links te gaan en hoe is het met de inzittende van de andere auto’s. Al snel hoorde ik sirenes. Ik was gerustgesteld, want ik zou eindelijk bevrijd worden uit mijn auto.

Hoe het nu gaat

Twee maanden later, na het ongeluk, sta ik weer met beide benen op de grond. Ik heb een lange tijd in een rolstoel gezeten. Ik kreeg de volgende dag na het ongeluk te horen dat er vier mensen zijn verongelukt. Ik was er nog steeds kapot van. Ik heb zelf een advocaat ingehuurd bij letselschade advocaat Rotterdam. Zij hebben mij enorm geholpen om hiermee om te gaan. Er is een vergoeding uit voortgekomen en daar kon ik een nieuwe auto mee kopen, maar dat neemt niet de levens terug die verloren zijn gegaan die dag. De oorzaker van dit ongeluk is er ook niet zomaar mee weggekomen gelukkig.