Zo gooi jij hoge ogen tijdens het solliciteren  

0
7

Ben jij net klaar met afstuderen? Dan willen we je als eerst hartelijk feliciteren, je hebt je diploma gehaald! De afgelopen jaren heb jij in de schoolbanken doorgebracht en alle leerstof netjes onthouden en nu is het dan toch echt tijd om deze kennis te delen met arbeidsmarkt. Het wordt dus tijd om te solliciteren. Maar hoe zorg je er nu voor dat je als net afgestudeerde opvalt tussen alle andere? In dit blog een aantal handige tips en tricks waarmee je zeker weten gaat scoren.

Maak een creatief CV

Een Curriculum Vitae, ook wel bekend als CV, heb jij waarschijnlijk al tig keer moeten maken tijdens je opleiding. Een standaard CV die aan de richtlijnen voldoet. Ondanks dat dit CV een prima uitgangspunt is zijn deze CV niet heel verrassend en creatief. Denk je dat je daarmee gaat opvallen als een bedrijf jouw sollicitatiebrief krijgt en nog eens twintig andere? Tijdens het solliciteren moet je er altijd voor zorgen dat je er op een of andere manier uitspringt. Dit kan zijn met een extreem goede sollicitatiebrief of een creatief CV. Laat alle regeltjes los die je zijn aangeleerd over het maken van een CV en laat je creatieve mind de vrije loop. Maakt iets uniek, iets waarop een bedrijf in een oogopslag kan zien waar voor persoon jij bent en wat het bedrijf aan jou heeft. Je hebt maar een kans om een goede indruk te maken en dat is in dit geval met je CV. Zorg er ook altijd voor dat er een (leuke) foto bij je CV zit, niet die ene van je paspoort of rijbewijs.

Schrijf de perfecte sollicitatiebrief

We benoemden hem net al eventjes maar opvallen doe je ook door een extreem goede sollicitatiebrief te schrijven. Maar wat staat er eigenlijk allemaal in zo’n perfecte sollicitatiebrief en wat juist niet? Een bedrijf wil eigenlijk meteen weten wat ze wel aan jou hebben en het liefste aan de hand van een voorbeeld. Beschrijf in korte, krachtige zinnen jouw kwaliteiten en hoe je deze al eerder hebt laten zien. Vertel het bedrijf ook wat jij hen kan bieden en waarom ze jou moeten kiezen en niet een andere sollicitant. Wat heb jij dat de rest niet heeft? Schrijf vooral geen standaard brief met standaardzinnen en maak het niet te lang. Het bedrijf heeft daar helaas geen tijd voor en zal je sollicitatiebrief gerust overslaan.

Zet social media in

De halve maatschappij maakt inmiddels gebruikt van social media en het is dan ook helemaal niet zo gek om deze platformen in te zetten voor het solliciteren. Je kunt hier bijvoorbeeld een tal van vacatures vinden zoals technische vacatures of vacatures in de online marketing maar je kunt zelf ook promoten op deze kanalen. Is een bedrijf geïnteresseerd in jou? Dan zullen ze geheid even een kijkje nemen op je social media kanalen, gewoon om te kijken wie je bent en wat ze eventueel in huis halen. Maak van jouw profielen daarom je visitekaartje en plaats er dingen op die voor je sollicitatie relevant kunnen zijn.