Over vuurwerk en huisdieren

Zo halverwege december begint het al. De vuurwerkperiode kondigt zich knallend aan. Van een verbod trekt men zich niets aan. Mijn huisdieren worden er hypernerveus en bang van. Er was een tijd dat we tijdens de jaarwisseling een huisje huurden op een afgelegen plek. Dat was heerlijk rustig en ook nog eens gezellig. Lekker wandelen met de honden door de bossen en weilanden die ’s ochtends nog wit waren van de rijp. Die tijd is voorbij. We zijn inmiddels eigenaar van een online winkel en juist in de kerstperiode is het voor ons topdrukte.

Afleiding

De angst voor harde geluiden is normaal bij dieren. Uit overlevingsdrang reageert het beestje hierop. Dat is de natuur. Onze Boris is een keer hevig geschrokken toen er een verdwaald stuk vuurwerk knalde naast zijn oor. Sindsdien heeft hij een angstige paniek ontwikkeld voor harde geluiden. We oriënteerden ons op methoden om hiermee om te gaan zodat het leed zoveel mogelijk wordt verzacht. Het gaat over het beïnvloeden van het gedrag van je huisdier en dat vraagt tijd en geduld.  We richtten ons op geluidsdesensibilisatie met als doel de reactie van Boris op stressvolle geluiden te veranderen. Eind oktober zijn we al met de therapie gestart. Bij Medpets hadden we een CD gekocht met vuurwerk geluiden. Die zetten we regelmatig thuis op. Eerst kort en zacht. Dan breid je dat heel geleidelijk wat uit: steeds iets harder en langer. Intussen speelden we met de honden om ze af te leiden. Zo gaan ze de vuurwerkgeluiden associëren met iets wat leuk is. Het kostte bij Boris veel tijd, daarom begonnen we er zo vroeg mee. Het is een prima manier om je hond te laten wennen aan plotselinge harde geluiden.

Rust en comfort

Zoals gezegd hebben wij de vuurwerk CD gekocht bij Medpets. Wij kopen daar ook al het speelgoed voor onze huisdieren van het merk Beeztees: de lekkerste snacks, het leukste speelgoed en heerlijke ligmanden. Deze zomer hebben we zelfs een hondenzwembad van Beeztees aangeschaft.

De jaarwisseling zijn we heel goed doorgekomen. Er zijn rustgevende middelen op de markt voor huisdieren. Die hadden we ook in huis gehaald. Alleen op 31 december hebben we die aan de honden gegeven. Dat bleek afdoende. Het is goed om te weten dat er ook rustgevende voeding en voedingssupplementen verkrijgbaar zijn. Je kunt een thundershirt overwegen. Dat geeft een zachte druk op het lichaam van je hond wat rustgevend werkt. Mocht dat allemaal niet helpen dan zou een bezoek aan je dierenarts wellicht verstandig zijn.
Een beestig goed nieuw jaar gewenst!

Posts created 19

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven