Kosten besparen als ZZP’er

Het leven van een ZZP’er, of individuele ondernemer zoals ik het vaak noem kan fantastisch zijn. Je doet vaak werk waar je passie voor hebt en je bent eigen baas. Daarnaast heb je ook een hoge mate van flexibiliteit. Maar het is als ZZP’er ook heel belangrijk dat je gedisciplineerd bent en hard werkt. Je hebt als ZZP’er namelijk van nature veel onzekerheid. Je zult goede maanden hebben met heel veel inkomen maar tegelijkertijd zul je ook slechtere maanden hebben waar je om rond te komen je reserves zult moeten aanspreken. Zeker in je eerste jaren als zelfstandige ondernemer is het belangrijk om kosten te besparen en proberen je inkomen te stabiliseren. In dit artikel geven we een aantal tips om dit te doen.

Een bijbaan voor zekerheid

Wanneer je als zelfstandige ondernemer begint zul je mogelijk in de eerste maanden of misschien zelfs in het eerste jaar nog niet genoeg geld verdienen om rond te komen. In deze periode kan het een heel goed idee zijn om nog een baan te hebben zodat je in ieder geval nog een stabiel inkomen hebt om op terug te vallen. Maar ondernemen kan heel lastig zijn wanneer je tegelijkertijd vastzit aan een fulltimebaan. Op deze manier zal er waarschijnlijk geen tijd meer over zijn in de week om aan je onderneming te werken. Daarom kan een parttimebaan een betere optie zijn. Op deze manier kun je de helft van de week werken aan je onderneming en de andere helft van de week geld verdienen voor stabiliteit. Op deze manier zul je financieel veiliger aan je onderneming beginnen.

Geen zware financiële verplichtingen

Zoals ik zei is het ook belangrijk om kosten te besparen als ZZP’er. Dit geld zowel voor kosten in het dagelijks leven zoals boodschappen en eten maar ook voor andere financiële verplichtingen. Wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld een dure auto te kopen of een hypotheek af te sluiten creëer je meteen veel financiële druk op jezelf. Daarom raden wij aan om voorlopig te huren, niet aan kinderen te beginnen en bijvoorbeeld een shortlease zzp af te sluiten om flexibel en goedkoop te kunnen rijden.

Op deze manier zul je de financiële druk op jezelf laag houden en heb je meer ruimte om aan je onderneming te bouwen en fouten op te lossen zonder in de problemen te raken. De laatste tip om te geven is om voordat je begint aan je onderneming eerst een paar jaar te werken en geld op te sparen. Op die manier heb je geld genoeg voor potentiële noodsituaties.  

Posts created 19

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven