Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne is een drank die je vooral tijdens oudjaarsavond drinkt en bij speciale gelegenheden. Deze bruisende troebele wijn is niet meer weg te denken uit de schappen en wordt veel gedronken. Maar hoe zit dat nu precies met champagne? Waar komt het vandaan en hoe ziet het productieproces er precies uit? Op deze vragen krijg je antwoord in dit artikel.

Champagne komt uit de champagnestreek

Alleen champagne die uit de Champagne-Ardenne komt mag de naam champagne dragen. Dit is zo in de wet vastgesteld in 1927. Dus ander soortgelijke wijnen zoals Cava mogen niet de naam champagne hebben, omdat ze niet uit de streek komen. De bodem van Champagne-Ardenne heeft een bodemlaag van dikke krijt. Deze bodemlaag houdt vocht vast en dat zorgt voor een stabiele en constante bodemtemperatuur. Daar houden druiven van. De wijngaarden in Champagne-Ardenne beslaan zo'n 30.000 hectare. Daar vallen vier regio's onder, namelijk Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs en Côte des Bar.

Welke druiven zitten er in champagne?

Champagne bestaat uit een rode druif en een witte druif. Deze wijn bestaat uit Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Pinot Noir geef kracht mee aan de champagne, Pinot Meunier zorgt voor de rijpheid en Chardonnay geeft de champagne een lichte en frisse smaak mee. De kwaliteit van de druiven wordt bepaald door de ligging van de heuvels waar de druiven groeien. En met de kwaliteit van druiven wordt ook de kwaliteit van de champagne bepaald. Wijngaarden waar de omstandigheden excellent zijn krijgen een 100% Grand Cru score. Wijngaarden met 90% of minder krijgen een Premiers Cru score, een categorie lager.

Hoe maakt men champagne?

Zodra de druif 100 dagen bloei heeft plukt men ze en brengen ze de druiven zo snel mogelijk naar de pers. De eerste persing levert zo'n 2000 liter kwalitatief goede sap op. De tweede persing is van een stuk minder kwaliteit. Het sap wat overblijft slaat men op in roestvrijstalen vaten en vindt er de eerste gisting plaats. Dit duurt ongeveer twee weken, waarbij de suikers omgezet worden in alcohol. Bij het gisten ontstaat er koolzuurgas, maar dat laten ze ontsnappen waardoor er een stille wijn ontstaat. Na het persen wordt de wijn opgeslagen in kelders tijdens de winter. Na de winter vindt het mengen van de wijn plaats. Een non-vintage champagne bestaat uit een mengeling van verschillende jaartallen wijnen en mengsels van vorige jaren. Is de kwaliteit van een bepaald jaar extreem goed dan besluit de producent er een vintage champagne te maken. Dan worden alleen druiven van dat jaar gebruikt.