Hoe beweeg je meer tijdens de werkuren?

Ideaal gezien beweeg je elke dag minimum één uur. Maar velen onder ons zullen dit dagelijks doel niet behalen doordat ze 8 uur achter hun bureau zitten. Toch mag je niet onderschatten hoe belangrijk beweging voor je is. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten en heeft een enorm positieve invloed op je mentale gezondheid. Het houdt je stresshormoon onder controle en zorgt er zo voor dat je slaappatroon verbetert. Zo verschijnen we de volgende dag weer fris op het werk. Daarom vind je hier 4 tips hoe je dagelijks een uurtje beweegt met een fulltime job.

1. Kom te voet/met de fiets 

Deze eerste tip maakt écht het verschil: gebruik je benen voor korte afstanden. Te voet gaan is natuurlijk niet voor iedere werknemer vanzelfsprekend. Maar met de fiets leg je op korte tijd al snel heel wat kilometers af. Zet daarom je wekker een half uurtje vroeger dan normaal, bereid je voor op je tocht en spring op je fiets! Moet je een grote afstand overbruggen en wil je vermijden dat je de werkdag moet doorbrengen met een zweetgeur? Trek dan even sportkleding aan, en wissel op het werk van outfit.

2. Glijdende werkuren? Plan een uurtje in om te bewegen

Heb je flexibele werkuren? Vertrek dan een uur vroeger naar het werk. Zo kan je tijdens je middagpauze, naast lunchen, even de benen strekken. Misschien is dit even wandelen of joggen in het dichtstbijzijnde park, maar je kan je pauze ook doorbrengen in de fitness. Het enige wat je nodig hebt, zijn kleren die makkelijk bewegen en fitness schoenen

3. Installeer een bewegingsapp 

Een app kan je enorm motiveren om je dagelijks bewegingsdoel te behalen. Om de zoveel tijd zullen meldingen je eraan herinneren dat je al te lang op een bureaustoel zit. Bovendien is er vaak competitie in verwerkt, die je motiveert om het minstens even goed (of beter) dan je collega’s doen. Niet tevreden over een bepaalde app? Dan download je simpelweg een nieuwe, er zijn meer dan voldoende opties! 

4. Verhoog de kans op volhouden 

Het heeft geen zin om je goede voornemens een maand waar te maken, om daarna weer in je oude gewoonten te vallen. Maar hoe hou je dit vol? Beweging integreren in je werkschema is een kwestie van een routine opbouwen. Het is de bedoeling dat je je levensstijl aanpast zodat je beweging op het werk vanzelfsprekend zal vinden. Om die reden is consistentie en interne motivatie cruciaal. Hou je doelstellingen realistisch en zorg dat het leuk blijft. Collega’s spelen hier vaak een helpende rol in.