Gehoorapparaten en opties

Je bent het vast met me eens als ik zeg dat oud worden niet een van de leukste dingen is om bij stil te staan. Ik heb het dan natuurlijk over zowel het mogelijk minderen van je prachtige uitstraling, maar ook over kleine of grote kwaaltjes en klachten die je dagelijks bezig kunnen houden. Het is uiteraard niet alleen slecht, pensioen is dan weer een mooie pluszijde aan oud worden. Het is niet leuk, maar het is nou eenmaal zo en daar kom je helaas niet omheen.

Uitgebreide mogelijkheden

Bij oud worden komt veel kijken, een rimpelige huid, zwakkere botten en spieren, en het verslechteren van het gehoor. Hier wil ik dan ook graag bij stilstaan, want goed kunnen horen is nou eenmaal handig als je geen gebarentaal kan. Hiervoor zijn gelukkig gehoorapparaten ontwikkeld en dusdanig ontwikkelt dat ze precies afgesteld kunnen worden op bepaalde frequenties en toonhoogtes. Ze zijn dan ook niet alleen nodig voor zwaar gehoorverlies maar kunnen ook gebruikt worden voor lichtere vormen.

Gehoorapparaten kunnen buiten het oor, maar ook volledig-in-oorschelp en zo klein gemaakt worden dat ze vrijwel onzichtbaar zijn. Je kunt kiezen voor een meer standaarduitvoering maar er zijn zelf versies die bluetooth ontvangen. Veel soorten gehoorapparaten worden op maat gemaakt en kunnen dan ook precies afgesteld worden op jouw wensen en eisen.

Volledig-in-oorschelp apparaten zijn alleen vaak wat lastiger wat betreft batterijen, sinds deze vaak niet oplaadbaar zijn en minder bestendig zijn tegen vocht en vuil in het oor. Wel zijn deze uitvoeringen een stuk meer discreet en kunnen deze vaak alsnog bluetooth en luisterspoelfuncties omvatten. Dit soort apparaten zijn vaak bedoeld voor lichtere vormen van gehoorverlies

Half in-oorschelp is vaak bedoeld voor zwaarder gehoorverlies en zijn vaak ook makkelijker te hanteren. Deze uitvoeringen worden op maat gemaakt, hebben extra hightech functies, zijn redelijk discreet en hebben een langere levensduur wat betreft de batterij.

Voor meer uitvoeringen en de specificaties hiervan kan je hiernaar vragen bij je lokale audicien of op de websites van deze praktijken kijken.

Jong & oud

Gehoorapparaten zijn natuurlijk niet alleen bestemd voor de oudere generaties. Iedereen, onafhankelijk van leeftijdsgroep kan gehoorklachten ontwikkelen, of dit nou komt door genetica, ongevallen of je werkomstandigheden. Als je klachten begint te ontwikkelen is het natuurlijk handig om eerst je huisarts te raadplegen, indien u dit al heeft gedaan en er is vastgesteld dat deze klachten niet verminderen kunt je naar een audicien gaan. Deze zal net als een opticien testen bij je doen om te kijken naar de behoeften van je oor of oren. Zo’n gehoortest is vaak gratis en kan gemakkelijk geboekt worden. Afhankelijk van de audicien kunt u soms ook binnenlopen voor een gehoortest zonder een afspraak te hoeven maken. Je kan een test laten doen en een gehoorapparaat kopen, en zie wat het verschil voor u doet!