De juiste indruk achterlaten bij een belangrijke meeting

0
11

Of wij nou iemand voor drie seconden of dertig minuten spreken, onze eerste indruk verandert niet zo makkelijk. Studies laten zien dat mensen voornamelijk afgaan op hun eerste indruk, en dat daar pas na veel tijd weer verandering in kan komen. In onze westerse cultuur is een handdruk en de eerste begroeting vaak het eerste contact tussen twee mensen. Tegelijkertijd communiceer je ontzettend veel informatie, onbewust, op een non verbale manier. Zo is het belangrijk hoe jij je presenteert, en ook wat de algemene context van de ontmoeting is. In de businesswereld kan zo'n eerste indruk het verschil zijn tussen een fijne, profijtelijke samenwerking en een directe afwijzing. Er zijn allerlei studies gedaan om te onderzoeken hoe jij het beste een goede eerste indruk kan achterlaten. Toch is er geen methode die altijd werkt, en hangt het helemaal af van de context.

De locatie

Als jij een meeting houdt met werknemers van een bedrijf waar jij zaken mee wilt doen, of een andere business meeting, dan is het sowieso belangrijk dat de juiste locatie wordt gekozen. Om te beginnen moet de locatie representatief zijn voor jou en jouw business. Veel mensen denken dat het een gouden regel is om andere mensen te ontvangen zoals jij ontvangen zou willen worden. Dit gaat in sommige gevallen op, maar in de businesswereld moet je hier voorzichtig mee zijn. Zeker wanneer de mensen waar jij een meeting mee hebt een ander milieu gewend zijn, of zelfs uit een ander land komen, dan is het belangrijk dat jij je verdiept in hoe deze mensen het graag zien. Het verschilt namelijk per persoon wat hij of zij ergens van verwacht. Hou dit dus in je achterhoofd wanneer je een geschikte vergaderlocatie uitkiest.

De ontmoeting

Als jij jezelf hebt verdiept in de andere partijen dan heb je als het goed is een globaal idee van hoe jij jezelf moet presenteren. Denk hierbij aan het dragen van de juiste kleding, het goed verzorgd hebben van jouw uiterlijk in het algemeen, en bovendien al jouw spullen goed georganiseerd hebt. Zeker als de partners dus uit een ander land komen wil jij even onderzoeken welke begroeting gebruikelijk is bij een formele ontmoeting. Zo zijn wij hier gewend een handdruk met een introductie erbij te gebruiken, maar dit is niet overal het geval. Vergeet niet dat je ook nog iets te presenteren hebt, dus zorg er ook voor dat dit gedaan wordt naar verwachting van de partners, maar blijf ook jezelf. Je wilt op een natuurlijke manier presenteren, en dat gaat het makkelijkst wanneer jij jezelf blijft.