Duurzaam ondernemen in 2020, zo doe je dat! 

Duurzaam ondernemen, de trend die onze economie al een tijdje in de ban houdt maar alleen nog maar belangrijk gaat worden. Waarom? Omdat er van ons ondernemers wordt verwacht dat we onze maatschappelijke verantwoorden nemen. Door wie? Door de consument. De consument verwacht van ons dat we bijdragen aan een beter milieu, dat we extra waarde creëren. Niet alleen voor onszelf of voor de klant maar voor iedere partij waar ons bedrijf invloed op heeft. Op zoek naar wat waardevolle tips wat betreft duurzaam ondernemen? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Het begin is altijd lastig

Een goed begin is uiteraard het halve werk maar het begin kan soms ook behoorlijk lastig zijn want waar moet je nou beginnen met duurzaam ondernemen? Het liefst wil je natuurlijk alles zo snel mogelijk aanpakken en de een na de andere duurzame wijziging doorvoeren. Helaas is je budget en je personeel het hier waarschijnlijk niet zo mee eens. Veranderingen doorvoeren kost behoorlijk wat tijd, energie en soms ook geld. Rome is ook niet binnen één dag gebouwd dus neem de tijd en doe het stap voor stap.

Ontwikkel een stappenplan

En dat brengt ons meteen bij tip 2. Ga niet roekeloos iets doen maar denk wel echt na over de wijziging die je wilt doorbrengen in je bedrijf met betrekking tot duurzaam ondernemen. Schrijf voor jezelf op wat je wilt doorvoeren, wat hier allemaal voor nodig is en wat het je overlevert. Sommige veranderingen zijn veel intensiever dan andere en kosten een hoop energie. Een hoop energie die je in een bepaalde periode misschien juist wel ergens anders voor nodig hebt mocht je bijvoorbeeld een belangrijke deadline of project hebben.

Geef het de tijd

Heb je net een verandering doorgevoerd maar loopt het niet zo als je had verwacht? Neem even de tijd. Het is niet meer dan menselijk dat je personeel misschien wat moeite heeft om zich aan te passen. Misschien heb je het afval scheiden ineens doorgevoerd maar heeft jouw personeel de afgelopen 20 jaar wel altijd zijn of haar afval in een en dezelfde afvalcontainer gegooid. De automatische piloot heeft even tijd nodig om de nieuwe verandering in te voeren dus gun ze deze tijd ook en je zult zien dat het daarna zijn vruchten afwerpt.

Heb jij nog meer tips over duurzaam ondernemen in 2020? Laat het ons zeker weten, we zijn namelijk ook erg benieuwd naar jullie gedachten hierover.

 

Posts created 19

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven